Защитно стъкло е поставено на стената на затвора в Рединг, на която британският стрийт

...
Защитно стъкло е поставено на стената на затвора в Рединг, на която британският стрийт
Коментари Харесай

Поставят защитно стъкло пред творба на Банкси

Защитно стъкло е поставено на стената на пандиза в Рединг, на която английският стрийт художник изрисува графит. Творбата изобразява пандизчия, който бяга от тъмницата благодарение на вързани един за различен чаршафи, като към последния от тях е закрепена пишеща машина. През март месец актьорът удостовери авторството на с видео в обществената мрежа Инстаграм. В него можем да проследим стадиите в творчеството на графита. Създаден е благодарение на аерозолни бои, трафарети, валяк с багра и вода. 
               

Смята се, че графитът е отпратка към биографията на Оскар Уайлд, който е бил измежду най-популярните пандизчии в Рединг. Ирландският публицист и стихотворец остава зад решетките година и половина. Причината – наказване за връзка с различен мъж. Престоят му в пандиза обаче става мотив да „ Балада за Редингската тюрма “, която отразява неговите прекарвания в пандиза.

Графитът се появи на стената март месец тази година, само че малко по-късно беше надраскан с алена багра „ Отбор Роббо “. Счита се, че това е дело на последовател на уличния графити актьор Кинг Роббо, който е бил в дългогодишна омраза с Банкси преди гибелта си през 2014 година Почитателите на Банкси реагираха остро на вандалството – случката доведе до митинги на активисти, които акцентираха нуждата от по-добра отбрана на творбите на изкуството.

 

Still trying to prevent escape... Glad to see some sturdy protection over the at last. Here's hoping in the long run he will end up in safe hands...  
— Save Reading Gaol (@SaveReadingGaol)
Актрисата Кейт Уинслет, която е от Рединг, съобщи пред Би Би Си, че счита, че изкуството на стената би трябвало да остане и да се трансформира в част от " наследството " на нов център за просвета и изкуства. Затворът е закрит през 2013 година и съгласно спекулации графитът на Банкси е бил част от почналата акция за избавяне на постройката като историческа забележителност.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР